Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wiosenna sałatka z jajkiem"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5212
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4987
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 46
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 219
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5212
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4987
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 46
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 219
Składniki
Jajka umyj i ugotuj na twardo. Przelej zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupek. Sałaty umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Osusz delikatnie papierowym ręcznikiem.
Rzodkiewki umyj i odetnij zielone ogonki. Ponacinaj je i włóż do lodowatej wody, żeby się otworzyły.
Dużą miskę wyłóż listkami karbowanej sałaty. Sałatę lodową porwij na małe kawałki. Rozłóż na dnie miski. Na wierzchu połóż połówki jajek, odsączone czarne oliwki, osuszone rzodkiewki i pomidorki. Sałatkę udekoruj kilkucentymetrowymi kawałkami szczypiorku.
Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny. Wsyp przyprawy i dobrze wymieszaj lub zmiksuj. Odstaw do lodówki na przynajmniej 15 minut, by sos się „przegryzł”.
Sałatę polej krótko przed podaniem, ale nie mieszaj! Podawaj z białym pieczywem i masłem czosnkowo-ziołowym.Źródło: Naj