Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warstwowy pucharek"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20239
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 153
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2117
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20239
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 153
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2117
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Składniki
Jajka ubij z 8 dag cukru pudru na pianę. Stopniowo dodawaj mąkę przesianą z 2 łyżkami kakao. Ciasto rozsmaruj na wyłożonej pergaminem blasze. Piecz w temp. 200 st. ok. 8 min. Upieczony biszkopt ostudź, zdejmij pergamin. Wykrój z korpusu kółeczka o średnicy szklanki.
Zagotuj mleko z 5 dag wiórków kokosowych, odstaw do wystudzenia. Twaróg przepuść przez praskę lub zmiel. Utrzyj z pozostałym cukrem pudrem oraz opakowaniem cukru waniliowego.
Masę serową wymieszaj z zimnym mlekiem kokosowym. Na koniec dodaj odcedzone i pokrojone na małe kawałki brzoskwinie.
Do pucharków wkładaj kolejno krem serowy z brzoskwiniami i krążki biszkoptów posmarowane nutellą. Ostatnią warstwę powinien stanowić krem. Deser ozdób polewą i listkami melisy.
Ciasto biszkoptowe, które wymaga dodatku ubitych na sztywną pianę białek, wkładaj zawsze do nagrzanego piekarnika. Jest to ważne, bo piana z czasem opada. Jeśli natomiast dodajesz do biszkoptu całe jajka, nie musisz się spieszyć. Ciasto wkładaj do zimnego piekarnika i pozwól mu powoli wyrosnąć.
Gdy brak ci czasu, wykorzystaj do deseru gotowe ciasteczka.Źródło: Świat kobiety