Truskawki balsamico

Truskawki balsamico
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Sezon truskawkowy w pełni. Warto wypróbować ten przepis.

Składniki

  • 2 pomarańcze
  • likier Grand Marnier ( może być inny )
  • 500 g truskawek
  • cukier
  • ocet balsamiczny Aceto balsamino tradizionale di Modena
  • kilka ziaren pieprzu
  • sos truskawkowy

Przygotowanie

  1. Wycisnąłem sok z pomarańczy i odparowałem na małym ogniu tak, aby została połowa. Przyprawiłem likierem. Truskawki opłukałem, pozbawiłem szypułek, przekroiłem na ćwiartki, oprószyłem cukrem. Na dno głębokich talerzy wlałem sok pomarańczowy i włożyłem truskawki. Polałem octem wymieszanym z sosem truskawkowym i posypałem pokruszonym pieprzem.

Komentarze do przepisu (2)

konhambos 06 czerwca 2020
Deserek z doskonalymi skladnikami.
Do truskawek goraco polecam zielony pieprz, pasuje idealnie do ich smaku.
Obserwator 06 czerwca 2020
Ten zielony pieprz to czego szukałem , ale zapomniałem
Składniki
  • 2 pomarańcze
  • likier Grand Marnier ( może być inny )
  • 500 g truskawek
  • cukier
  • ocet balsamiczny Aceto balsamino tradizionale di Modena
  • kilka ziaren pieprzu
  • sos truskawkowy
Składniki