Tort w stylu angielskim

Tort w stylu angielskim
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: luna76
Przepis znalazłam u Ani z bloga: Butcher, baker, sandwich maker. i strasznie mi się spodobał.

Składniki

  • Jajko 4 sztuki
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 4 żółtka
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 2 kostki margaryny
  • 2 czekolady gorzkie
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 1 puszka frużeliny wiśniowej
  • Bita śmietana:
  • 1 pojemnik śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru, 3 płaskie łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Białka ubijam z cukrem, mieszając dodaję żółtka i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180'C na 45 min.Wyjmuję, rzucam o podłogę z wysokości ok 50 cm ( robiłam tak po raz pierwszy w życiu:D). Studzę, kroję na trzy części i nasączam mocną kawą z dodatkiem cukru.
    Masa- Żółtka ucieram z cukrem do białości. Przegotowane i gorące mleko wlewam wąskim strumieniem do utartych żółtek. Dodaję mąkę rozmieszaną w odrobinie mleka.Wszystko podgrzewam, ucierając, do momentu wrzenia. Dodaję startą czekoladę i kakao i ucierając gotuję ok 5 min na wolnym ogniu. Gotowe odstawiam, by wystygło. Masło ucieram na puszystą masę i dodaję zimną czekoladę.
    Na nasączony pierwszy krążek smaruję połowę frużeliny, na to połowę masy, przykrywam drugim nasączonym krążkiem ponownie frużelina i reszta masy, przykrywam trzecim nasączonym krążkiem i wstawiam do lodówki. Kremówkę ubijam na sztywno dodając porcjami cukier i kakao. Ubitą smaruję wierzch ciasta i posypuję startą czekoladą. Odstawiam do lodówki najlepiej na całą noc.

Komentarze do przepisu (15)

lidka5x5 14 sierpnia 2014
Pychota na całego:)))
Konto usunięte 14 sierpnia 2014
Pycha mega czekoladowe ciacho.
magic_hands 14 sierpnia 2014
ciezki jest do zrobienia? nigdy nie pieklam ciasta..a co dopiero tort :( ...?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Jajko 4 sztuki
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 4 żółtka
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 2 kostki margaryny
  • 2 czekolady gorzkie
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 1 puszka frużeliny wiśniowej
  • Bita śmietana:
  • 1 pojemnik śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru, 3 płaskie łyżki kakao
Składniki