Tort makowy

Przepis dnia 2012-01-30
Tort makowy
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lasuch-09
Przepis pochodzi z blogu moje wypieki, maleńkimi zmianami. Tort jest pyszny, godny polecenia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do gorącego mleka wsypać mak. Przykryć i odstawić na ca 20 min. Następnie podgrzewać bez przykrycia ca 25 min. Mleko częściowo odparuje i zostanie wchłonięte przez mak. Po wystudzeniu zmielić 2 - 3 razy.

  2. Migdały sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić.

  3. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać zmielony mak, kaszkę, bułkę, proszek do pieczenia, aromat migdałowy i migdały. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.

  4. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą makową. 5, Wylać do średniej tortownicy i piec ca 45 min. w temp. 175 st. C. 6. Po wystudzeniu przeciąć na trzy okrągłe blaty. 7. Kremówkę ubić z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i połączyć z serkiem mascarpone na jednolity krem. 8. Pierwszy blat ułożyć na talerzu i skropić go likierem pomarańczowym oraz posmarować dżemem pomarańczowym. Na to wyłożyć 1/3 kremu. Tak samo postąpić z drugim blatem. Trzeci blat i boki posmarować pozostałym kremem i udekorować. Ja posypałam tort starką gorzką czekoladą.

Komentarze do przepisu (8)

irma 07 stycznia 2012
Ten tort musi być pyszny Tylko nie rozumiem punktu 7, że śmietana ma być! ubita z dużym cukrem pudrem.
Konto usunięte 07 stycznia 2012
Musi być pyszny,ale tylko dla szczuplasów , a z tym cukrem to chyba chodzi o cukier waniliowy.Pozdrawiam
panka 07 stycznia 2012
Myślę że wkradło się tylko słowo ,, dużym" , chodzi pewnie o te 5 łyżek cukru pudru . Super ciacho ! Waga w... Czytaj całość »
Myślę że wkradło się tylko słowo ,, dużym" , chodzi pewnie o te 5 łyżek cukru pudru . Super ciacho ! Waga w kąt i używać takich dobroci ile się da :) Zabieram do ulubionych.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki