Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie truskawkowym - ten deser musi się znaleźć na naszym stole przynajmniej dwa razy. Jest pyszny, nie za słodki .
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Składniki
Spód: -------- Dno podłużnej tortownicy o wymiarach: 34/24 cm wyłożyć biszkoptami i skropić przegotowaną , letnią , posłodzoną wodą z dodatkiem soku z cytryny.
Jogurt zmiksować ze śmietaną i cukrem. Stopniowo dodawać po łyżce serek mascarpone. Żelatynę zalać wodą i dokładnie rozmieszać. Wlać do masy jogurtowo-śmietankowej. Dodać pokrojone truskawki i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki na pół godziny by masa stężała. W tym czasie rozpuścić 3 galaretki truskawkowe w 3 szklankach wody. Odstawić do przestygnięcia. Kiedy zacznie tężeć-wylać na masę truskawkowo-jogurtową. Ponownie wstawić do lodówki na pół godziny. Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, stopniowo łączyć z serkiem mascarpone. Wyłożyć na zastygniętą galaretkę.Grzebieniem cukierniczym lub innym narzędziem zrobić wzory. Udekorować roztopioną gorzką czekoladą i kilkoma truskawkami. Schłodzić przed podaniem.