Torcik truskawkowo-bezowy

Torcik truskawkowo-bezowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ewoola
Pachnie latem. Idealny na spotkania przy kawie. Wybaczcie zdjęcie - robione późno w nocy :)

Składniki

  • jajka, 4
  • cukru kryształu, 3/4 szklanki
  • cukru waniliowego, 1 torebka
  • sól, szczypta
  • mąki pszennej, 10 dag
  • mąki ziemniaczanej, 5 dag
  • gotowych bezików, 10 dag
  • proszku do pieczenia, 2 łyżeczki
  • śmietany kremówki, 600 ml
  • zagęstnika do śmietany, 1 torebka
  • truskawek, 25 dag
  • konfitury truskawkowej, 20 dag
  • tarta czekolada do dekoracji, pół tabliczki
  • biszkoptów okrągłych, opakowanie

Przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z 4 łyżkami wody i szczyptą soli, 15 dag cukru i 3/4 torebki cukru waniliowego. Dodajemy żółtka, obie mąki oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do dużej tortownicy, pieczemy 25 minut w temperaturze 175st. Studzimy i przekrawamy na 2 części.

  2. Ubijamy 400ml śmietany z resztą cukru waniliowego, zagęstnikiem i resztą cukru. Dodajemy truskawki, a kilka zostawiamy do dekoracji.

  3. Spód ciasta smarujemy konfiturą i połową kremu z truskawek. Całość wykładamy szczelnie biszkoptami i smarujemy resztą kremu truskawkowego. Przykrywamy wierzchem biszkopta. Ubijamy resztę śmietany kremówki i smarujemy nią wierz ciasta. Posypujemy startą czekoladą i ozdabiamy truskawkami i bezami.

Komentarze do przepisu (6)

kathleen 13 czerwca 2011
Zdjęcie jest absolutnie w porządku :) I może nawet lepiej, że robione taką późną porą. Jaka szkoda, że na... Czytaj całość »
Zdjęcie jest absolutnie w porządku :) I może nawet lepiej, że robione taką późną porą. Jaka szkoda, że na czas lata daję sobie szlaban na robienie takich wypasionych słodkości...
kstr54 13 czerwca 2011
Witam! mam pytanie czy mozna dodac do kremu tezejaca galaretke owocowa(truskawkowa), dla pewnosci,ze bedzie bardziej... Czytaj całość »
Witam! mam pytanie czy mozna dodac do kremu tezejaca galaretke owocowa(truskawkowa), dla pewnosci,ze bedzie bardziej trzymac??jakie jest Twoje zdanie,pozdrawiam aaaa, tort wyglada super mysle,ze jeszce bardzie smakuje
biancorossa 13 czerwca 2011
spoko i tak wygląda bardzo zachęcająco:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • jajka, 4
  • cukru kryształu, 3/4 szklanki
  • cukru waniliowego, 1 torebka
  • sól, szczypta
  • mąki pszennej, 10 dag
  • mąki ziemniaczanej, 5 dag
  • gotowych bezików, 10 dag
  • proszku do pieczenia, 2 łyżeczki
  • śmietany kremówki, 600 ml
  • zagęstnika do śmietany, 1 torebka
  • truskawek, 25 dag
  • konfitury truskawkowej, 20 dag
  • tarta czekolada do dekoracji, pół tabliczki
  • biszkoptów okrągłych, opakowanie
Składniki