Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tatar ze śledzia"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 169
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 24
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 101
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 435
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19586
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 169
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 24
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 101
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 435
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19586
Składniki
czas ok. 35 min; porcja – 280 kcal, cena 2 zł
Do przyrządzania śledzi i innych postnych dań nie żałuj oleju rzepakowego! W porównaniu z innymi popularnymi olejami zawiera on najmniej niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednocześnie jest w nim dziesięć razy więcej kwasów omega-3 niż w uważanej za najzdrowszy tłuszcz oliwie.
Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odcedź, pozostaw do ostudzenia, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę.
Cebule obierz, drobno poszatkuj. Jeśli chcesz, możesz je przelać na sicie wrzątkiem, a potem zimną wodą. Połowę cebuli dodaj do ziemniaków. Ogórek sparz, wyszoruj. Połowę pokrój w plasterki, resztę posiekaj w kosteczkę i dodaj do ziemniaków. Wymieszaj z 1-2 łyżkami majonezu oraz solą i pieprzem do smaku.
Filety śledziowe wyjmij z zalewy, osącz, a potem bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj z pozostałą cebulą oraz bardzo drobno pokrojonymi grzybkami z octu. Dopraw pieprzem i odrobiną oleju. Na talerzykach rozkładaj plasterki ogórka, na nich sałatkę ziemniaczaną, a na wierzchu tatar ze śledzia. Ozdób ziołami i resztą majonezu.Źródło: Świat kobiety