Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Swojski placek serowo-makowy"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 473
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24419
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 473
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24419
Składniki
ok. 105 minut
Przygotować spód: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbić jajko. Wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Szybko rękoma zagnieść kruszonkę. Blachę natłuścić. Na spodzie rozsypać 2/3 kruszonki, mocno ją docisnąć dłonią.
Przygotować masę makową: w garnku zagotować 1/2 litra mleka z cukrem, masłem oraz skórką cytrynową i cynamonem. Wsypać mak, gotować 10 minut na małym płomieniu. Zdjąć z ognia. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z resztą mleka i mąką ziemniaczaną. Wlać do maku i, mieszając, ponownie zagotować. Odstawić do przestudzenia.
Białka ubić na sztywno. Pianę delikatnie domieszać do masy makowej i rozsmarować na spodzie z kruszonki.
Przygotować masę serową: twaróg utrzeć z olejem, cukrem i żółtkami. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Białka ubić na sztywno, połączyć z serem. Wyłożyć na warstwę maku. Posypać resztą kruszonki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50 minut. Poprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco