Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie bułeczki maślane, które można zajadać solo lub z dodatkiem ulubionego dżemu. Wychodzą niesamowicie puszyste. Ich maślany aromat podczas pieczenia unosi się po całej kuchni. Cała blacha znika w mig.
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2783
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 54
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 82
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2783
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 54
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 82
Składniki
Mleko delikatnie podgrzej - powinno być ciepłe, ale nie gorące. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
Do miski wkrusz drożdże. Wsyp cukier. Dodaj 2 łyżki mąki. Składniki zalej ciepłym mlekiem. Całość przemieszaj. Zaczyn odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesyp do miski. Dodaj szczyptę soli. Wbij dwa całe jajka. Wlej wyrośnięty zaczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Następnie dodaj przestudzone, lekko ciepłe masło. Ciasto wyrabiaj dłońmi przez około 15 minut (pod koniec wyrabiania powinno całkowicie odchodzić od miski i dłoni).
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto na bułeczki maślane przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel na 14 równych kawałków. Z każdego z nich uformuj kuleczkę.
Blachę wyściel papierem do pieczenia. Bułeczki przełóż do formy układając je jedna obok drugiej. Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (grzałka góra-dół). Do miseczki wbij jajko i rozkłóć je widelcem. Rozbełtanym jajkiem posmaruj wyrośnięte bułeczki.
Bułeczki maślane piecz przez około 30-35 minut (do zrumienienia). Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem.