Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszny sernik bez spodu i bez glutenu. Delikatny i bardzo smaczny.

Składniki

  • 1,2 kg półtłustego sera 1 kostka miękkiego masła 1 i 1/2 cukru pudru 6 jaj
  • 200 ml śmietanki 36 % 2 opakowania cukru waniliowego 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 garść rodzynek 1 szczypta soli

Przygotowanie

  1. Ser zmielić dwukrotnie przez maszynkę, na małych oczkach. Oddzielić żółtka od białek. Masło ubić na puszystą masę, dodać porcjami cukier puder na przemian z żółtkami. Ciągle mieszając mikserem masę, dodać zmielony ser, śmietankę, cukry waniliowe oraz mąkę ziemniaczaną. Ubić pianę z białek z szczyptą soli, dodawać porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając np. drewnianą łyżką. Na końcu dodać rodzynki i delikatnie wymieszać. W uprzednio wysmarowaną masłem tortownicę i posypaną bułką tartą, wlać masę serową. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 st. C przez 60 minut.

Składniki
  • 1,2 kg półtłustego sera 1 kostka miękkiego masła 1 i 1/2 cukru pudru 6 jaj
  • 200 ml śmietanki 36 % 2 opakowania cukru waniliowego 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 garść rodzynek 1 szczypta soli
Składniki