sernik na zimno z sheridanem

Przepis dnia 2013-06-17
sernik na zimno z sheridanem
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: gogusia
serniczek z mocną nutą likieru sheridan's niezbyt słodki ale i tak dobry

Składniki

  • biszkopt ciemny z 3 jajek
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • beza z wiórkami kokosowymi
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu, 3 łyżki wiórek kokosowych
  • masa 1 kilogram sera dobrze zmielonego
  • 0.5 szklanki cukru
  • 0.5 szklanki mleka w proszku prawdziwego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 kieliszki likieru sheridan's jeden zmieszany i po jednym jasnym i ciemnym (osobno wlane)

Przygotowanie

  1. na biszkopt ubić białka z cukrem dodać żółtka mąkę proszek do pieczenia kakao upiec biszkopt
    na bezę białka ubić na sztywno z cukrem dodać mąkę proszek ocet i wiórki upiec na złoty kolor zrobić kawę rozpuszczalną z łyżeczki zalać gorącą wodą(by z likierem była 1/3 szklanki) dodać kieliszek sheridana zmieszanego nasączyć ciemny biszkopt

  2. do sera dodać cukier mleko w proszku rozpuszczoną wystudzoną żelatynę(najpierw wlewam trochę zimnej wody gdy napęcznieje potem uzupełniam do połowy szklanki gorącą wodą) dzielę na pół do jednej daję kieliszek ciemnego likieru (dodaję do likieru 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej by był ładny kolor) a do drugiej części masy daję kieliszek białego likieru
    na biszkopt wykładam ciemniejszą masę na to jasną wierzch przykrywam bezą do lodówki by się dobrze schłodziło
    I SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (8)

sereberko80 01 czerwca 2013
rewelacja :-) zapisuję do ulubionych
Maudie 01 czerwca 2013
Ależ apetycznie wygląda!:)
gogusia 02 czerwca 2013
dziękuje i pozdrawiam :):):)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt ciemny z 3 jajek
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • beza z wiórkami kokosowymi
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu, 3 łyżki wiórek kokosowych
  • masa 1 kilogram sera dobrze zmielonego
  • 0.5 szklanki cukru
  • 0.5 szklanki mleka w proszku prawdziwego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 kieliszki likieru sheridan's jeden zmieszany i po jednym jasnym i ciemnym (osobno wlane)
Składniki