Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka jajeczno-groszkowa"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 110
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1927
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 110
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1927
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odlej, a potem ostudź. Zimne ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Jeśli używasz młodych ziemniaków, wystarczy je starannie wyszorować przed gotowaniem.
W osobnym garnku z osoloną wodą ugotuj na twardo jajka. Ostudź je, a potem obierz ze skorupek i pokrój na ósemki, wymieszaj z ziemniakami.
Zamrożony groszek wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5-8 minut, osącz na sicie. Przelej zimną wodą, by zachował kolor. Pozostaw do całkowitego ocieknięcia.
Obraną cebulę posiekaj. Razem z groszkiem dodaj do sałatki. Przygotuj sos z oleju, octu winnego oraz cukru, soli i pieprzu do smaku.
Sałatkę polej przygotowanym sosem, rozłóż do salaterek. Dekoruj porcje plastrami szynki oraz kiełkami.
porcji , czas ok. 40 min; porcja – 280 kcal, cena 1,90 zł.Źródło: Świat kobiety