Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz ryż na ciepło i chcesz go spróbować w formie zdrowego śniadania lub podwieczorka? Przygotuj go wraz z owocami. Ryż z truskawkami możesz także w późniejszym czasie zjeść na zimno.
Polecam.
Odsłon: 1036
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 806
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 106
Polecam.
Odsłon: 1036
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 806
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 106
Składniki
Ryż opłucz pod zimną wodą. Jeśli używasz takiego z torebki, wysyp go do miski.
W garnku zagotuj mleko wraz z wodą. Dodaj do naczynia także cukier. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp ryż.
Gotuj na małym ogniu przez około 12-15 minut, tak jak jest to zalecane przez producenta podczas tradycyjnego gotowania.
Od czasu do czasu zamieszaj składniki w garnku. Ryż powinien wchłonąć mleko i stać się miękki.
Odcedź ryż na sitku i odstaw go do wystygnięcia.
W tym czasie przygotuj truskawki. Umyj je pod bieżącą wodą, osusz dokładnie (np. na durszlaku). Następnie pozbądź się szypułek. Podziel na mniejsze części.
W wysokim naczyniu umieść połowę pokrojonych truskawek na kawałki, cukier oraz kwaśną śmietanę i szczyptę soli, jogurt naturalny lub serek homogenizowany. Zmiksuj krótko aż uzyskasz gładki sos.
Do miski przełóż ryż, polej sosem truskawkowym, a obok poukładaj truskawki. Udekoruj listkami z mięty.