rurki z bitą śmietaną

rurki z bitą śmietaną
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: nudka
wyborne ciasteczka na każda okazję

Składniki

  • mąka, 0,5 kg
  • masło, 30 dkg
  • jajko, 1 szt
  • żółtka, 2 szt
  • gęsta śmietana, 6 łyżek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • bita śmietana

Przygotowanie

  1. wszystkie składniki dodać do mąki,szybko zagnieść ciasto i schłodzić

  2. schłodzone ciasto rozwałkować i pokroić w paski ok 2,5 cm szerokie i owinąć foremki .upiec na złoty kolor w temp 220 st, po upieczeniu zdjąć z foremek ,i wypełnić bitą śmietana,posypać cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (13)

Mole3 25 sierpnia 2009
Oj, zatęskniłam za dzieciństwem. Muszę je koniecznie upiec. Dziękuję za przepis. :)
qrdej 26 sierpnia 2009
A jakie foremki?
nudka 26 sierpnia 2009
oczywiście na rurki można kupić w sklepie
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 0,5 kg
  • masło, 30 dkg
  • jajko, 1 szt
  • żółtka, 2 szt
  • gęsta śmietana, 6 łyżek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • bita śmietana
Składniki