Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1984
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2723
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 718
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1984
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2723
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 718
Składniki
W rondelku wodę z cukrem zagotowujemy tak, aby powstał klarowny syrop, dodajemy skrobię kukurydzianą i gotujemy przez ok. 3 minuty cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy syrop i gotujemy przez kolejne 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy żelatynę - postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ponieważ zalecenia producentów różnią się.
Naczynie o wymiarach mniej więcej 20x20 cm smarujemy cieniutką warstewką masła, wysypujemy migdałami i przelewamy zawartość naszego rondelka. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin, żeby porządnie stężało.
Wyjmujemy „galaretkę” z naczynia, kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej 1,5x1,5 cm i dokładnie przesypujemy i obtaczamy cukrem pudrem. Gotowy przysmak przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Jeśli słodycz wchłonie cukier puder, co może się zdarzyć, przesypujemy ponownie. Smak różany możemy wzmocnić dodając w trakcie gotowania łyżeczkę konfitury z róży.
po więcej ciekawych przepisów i artykułów zapraszam na www.kateskitchen.pl