Rolada jagodowa

Rolada jagodowa
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kibi87
Jagodowy powiew lata :)

Składniki

Przygotowanie

  1. iałka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać (tą samą przystawką do ubijania białek). Dodać rozbełtane żółtka i delikatnie wymieszać. Mąki wymieszać, delikatnie przesiewać i wymieszać. Blachę prostokątną o niewysokich brzegach (o wymiarach 43 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać. Piekarnik chwilę wcześniej włączyć i ustawić na 180 stopni, bez termoobiegu z grzałką dolną i górną. Piec jakieś 8 min, sprawdzając w międzyczasie. Bawełnianą ściereczkę rozłożyć na blacie, posypać ją cukrem pudrem. Biszkopt prosto z piekarnika przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Delikatnie ściągnąć papier, zwinąć biszkopt razem z ściereczką, odstawić do wystygnięcia.

  2. Kremówkę ubić na sztywno, dodać pod koniec żelatynę, na końcu cukier puder do smaku. Jagody zmiksować, posmarować rozwinięty biszkopt, na to kremówka, posypać jagodami, zwinąć i ewentualnie udekorować wg uznania

Komentarze do przepisu (13)

adi_gryfino 21 lutego 2012
Kiedy ja ostatni raz jadłem jagody ? AHhh ślinka cieknie :))
lippy-25 21 lutego 2012
Ale kusisz :-) Powinno się zabraniać ;-)
Wiolcia02 21 lutego 2012
hmmm pychotka napewno :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki