Racuchy twarogowe

Racuchy twarogowe
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Racuchy można podawać z cukrem pudrem, dżemem, powidłami.

Składniki

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 ½ mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ½ szk. mleka
  • ½ szk. śmietany 18 %
  • 20 g drożdży
  • 40 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • cukier puder do posypki
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. 1. Mleko trochę zagrzać.
    2. Do miski wsypać ½ łyżeczki cukru.
    3. Dodać drożdże i rozprowadzić w mleku.
    4. Odstawić do wyrośnięcia.

  2. 5. Ser zmielić w maszynce i włożyć do miski.

  3. 6. Dodać mąkę, jajka, cukier, rozpuszczone masło, sól.

  4. 7. Na koniec wlewamy drożdże oraz śmietanę.

  5. 8. Wszystko razem wymieszać

  6. 9. Nakładać dużą łyżką racuchy na rozgrzany olej i smażyć z obu stron.

  7. 10. Podawać z cukrem pudrem.
    11. Racuchy gotowe.
    12. Smacznego.

Składniki
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 ½ mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ½ szk. mleka
  • ½ szk. śmietany 18 %
  • 20 g drożdży
  • 40 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • cukier puder do posypki
  • Olej do smażenia
Składniki