Pyszne ciasto "wspomnienie lata"

Pyszne ciasto wspomnienie lata
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: MojeBistro
Pyszne ciasto, które powstało z tęsknoty za latem. Krem do tego tortu opiera się na słoiczku dżemu jagodowego, bitej śmietanie i mascarpone.

Składniki

  • Blaty: 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej, 1/4 łyżeczki soli, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, 120
  • Krem jagodowy: 1 słoiczek dżemu jagodowego, 250 g mascarpone, 250 ml śmietanki tortowej (30-36%), 2 łyżeczki żelatyny, 5 łyżek
  • Krem zewnętrzny: 250 g mascarpone, 5 łyżek cukru pudru, 250 ml śmietanki tortowej (30-36%)
  • Ozdoby: gorzka czekolada, wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Blaty:

    Przygotuj formę na ciasto (jeśli masz więcej w takim samym rozmiarze będzie szybciej, ale nie jest to konieczne). Wysmaruj ją masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do 165 – 170 stopni. W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu utrzyj masło z cukrem i jajkami aż masa będzie puszysta. Dodaj śmietanę i wanilię. Następnie przesiej do masy suche składniki, przygotowane wcześniej i dolej mleko. Wszystko wymieszaj, tylko do połączenia składników. Ciasto podziel na trzy części, piecz każdy blat przez 27-30 minut. Wyjmij z piekarnika, chwilę przestudź, następnie szybkim ruchem odseparuj ciasto od formy za pomocą ostrego cienkiego noża. Zdejmij obręcz i wystudź ciasto na kratce. Z każdym blatem postępuj podobnie.

  2. Krem jagodowy:

    Żelatynę namocz w zimnej wodzie, gdy spęcznieje podgrzej do jej rozpuszczenia, a następnie wystudź. Dżem jagodowy wymieszaj dokładnie z mascarpone. Śmietankę ubij na wysokich obrotach za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki miksera. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder, a następnie masę jagodową i przestudzoną żelatynę (jeszcze płynną). Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Nakładaj od razu na blaty ciasta.

  3. Krem zewnętrzny:

    Śmietanę ubij z mascarpone na wysokich obrotach miksera, za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki. Pod koniec ubijania dosypuj cukier i wszystko jeszcze zmiksuj przez chwilę.

  4. Całość:

    Pierwszy blat ułóż na paterze, załóż obręcz tortownicy, rozsmaruj połowę kremu jagodowego, połóż drugi blat, rozsmaruj kolejną porcję kremu i przykryj ostatnim blatem. Schłódź 40 – 60 minut, następnie zdejmij obręcz i pokryj boki oraz wierzch ciasta, równą warstwą bitej śmietany. Boki udekoruj wiórkami lub płatkami kokosowymi, a na wierzchu ułóż wiórki z czekolady*. Schłódź w lodówce przez 30-60 minut i podawaj

    Smacznego!

    * Wiórki z czekolady: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie rozsmaruj na gładkiej powierzchni (najlepiej na blaszce). Pozostaw do zastygnięcia. Gdy będzie zimna, za pomocą noża lub łopatki do sera zrób szerokie wiórki.

Komentarze do przepisu (1)

Teri7 02 marca 2016
Podoba mi się ten przepis ale są niejasności w nim. W składnikach 120? czego? W wykonaniu ciasta jest mleko a w... Czytaj całość »
Podoba mi się ten przepis ale są niejasności w nim. W składnikach 120? czego? W wykonaniu ciasta jest mleko a w składnikach nie ma.
Składniki
  • Blaty: 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej, 1/4 łyżeczki soli, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, 120
  • Krem jagodowy: 1 słoiczek dżemu jagodowego, 250 g mascarpone, 250 ml śmietanki tortowej (30-36%), 2 łyżeczki żelatyny, 5 łyżek
  • Krem zewnętrzny: 250 g mascarpone, 5 łyżek cukru pudru, 250 ml śmietanki tortowej (30-36%)
  • Ozdoby: gorzka czekolada, wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Składniki