Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przekładaniec z porzeczkami"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5212
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4987
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 46
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 218
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5212
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4987
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 46
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 218
Składniki
Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia oraz kakao, wymieszaj. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie, wciąż miksując, dodawaj naprzemiennie suche , przestudzoną czekoladę oraz olej.
Ciasto przelej do podłużnej formy. Piecz 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół.
Porzeczki umyj, osusz, oderwij szypułki. Do miski włóż mascarpone oraz śmietankę, wsyp cukier puder. Ubijaj mikserem aż do powstania gęstego kremu. Dodaj 15 dag porzeczek, wymieszaj łyżką. Kremem posmaruj pierwszy kawałek ciasta, przykryj drugim kawałkiem. Wierzch udekoruj polewą czekoladową i pozostałymi porzeczkami.
70 minut. Porcja: 470 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie