Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przekładaniec mięsno-kapuściany"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 101
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1831
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2715
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 101
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1831
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2715
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Składniki
Z kapusty usuń 2-3 zewnętrzne liście oraz głąb. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i włóż ka pustę. Po 1-2 min zdejmij pierwsze liście. Kapustę ponownie włóż do wrzątku. Czynność powtarzaj, aż wszystkie liście będą sparzone. Twarde zgrubienia na liściach zetnij ostrym nożem.
Bułkę namocz w mleku. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do miski włóż mięso, dodaj cebulę z czosnkiem, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, jajko oraz tymianek. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Na dnie żaroodpornego naczynia rozłóż połowę boczku oraz kilka liści kapusty. Na to wyłóż 1/3 mięsa. Na to następną warstwę liści kapusty oraz 1/3 mięsa.
Postępuj w ten spo sób aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą będą liście ka pusty. Posmaruj je olejem, ułóż na wierzchu plasterki pozostałego boczku. Piecz ok. 60 minut w tempe raturze 180°C.
90 minut. Porcja: 550 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie