Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek korzenny w śmietanowym kołnierzyku"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 32
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 84
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 32
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 84
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Składniki
W garnku zagotuj wino z cukrem waniliowym, 10 dag cukru i skórką z pomarańczy. Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka włóż do winnej zalewy. Gotuj 20 minut na małym płomieniu, odstaw do wystudzenia.
Orzechy zrumień na suchej patelni, 5 dag posiekaj. Ciastka pokrusz, wymieszaj z 3/4 posiekanych orzechów, miodem, łyżeczką cynamonu i łyżeczką masła.
Jabłka wyjmij z zalewy, napełnij przygotowaną masą. Resztę masła utrzyj z 20 dag cukru i szczyptą soli oraz kolejno wbijanymi jajkami. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z przyprawą korzenną i mielonymi migdałami. Porcjami domieszaj do masy maślanej.
Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wciśnij w nie jabłka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st.
Piecz ok. 40 minut. Ew. po 30 minutach ciasto przykryj kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Na patelni stop 2 dag cukru, wymieszaj z 45 ml wody.
Do karmelu dodaj resztę orzechów. Masę rozsmaruj na pergaminie. Śmietanę kremówkę połącz z kwaśną śmietaną oraz resztą cukru. Ubij. Połową masy śmietanowej posmaruj brzeg ciasta. Resztę przełóż do szprycy i wyciśnij rozetki wkoło ciasta. Posyp je resztą cynamonu. Orzechy w karmelu połam na kawałeczki. Udekoruj nimi ciasto.
ok. 1 godziny i 45 minut , 1 porcja 410 kcalŹródło: Tina