Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pierniki świąteczne dostałam od przyjaciółki, są od razu miękkie, więc nie ma potrzeby pieczenia ich dużo wcześniej przed świętami. Wspaniała opcja dla zabieganych :)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 139
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 39
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 139
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 39
Składniki
Masło, miód, cukier, kakao, przyprawę piernikową zagotowuję w dużym garnku i odstawiam do wystygnięcia. Następnie dodaję jajka, mąkę i sodkę i mieszam. Najlepiej ręką. Ciasto jest dosyć miękkie. Wstawiam na pół godziny do lodówki. Następnie wykładam ciasto po kawałku na stolnicę podsypaną mąką (ciasto dosyć się lepi, więc mąki może być więcej), lekko zagniatam i rozwałkowuję lub rozgniatam ciasto na grubość ok. 1 cm. Wykrawam kształty, które lubię, układam pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 10-15 minut, aż się zarumienią.
Pozostaje tylko przyozdobić pierniczki i gotowe :) Smacznego :)