Pieczony omlet malinowy

Pieczony omlet malinowy
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Pularda
Delikatny, niskokaloryczne deser wg przepisu z 1913 roku. Więcej staropolskich przepisów na moim blogu, zapraszam.

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 160 g malin
  • 2 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny)

Przygotowanie

  1. Maliny zblendować i przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek (mnie nie przeszkadzają pestki i nie przecieram).

    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę z dodatkiem cukru. Żółtka połączyć z malinami i bułką tartą. Następnie oddać do piany, delikatnie wymieszać.

    Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Następnie przygotować większą formę/blachę, napełnić wodą. Formę z ciastem włożyć do kąpieli wodnej i piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Składniki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 160 g malin
  • 2 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny)
Składniki