Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piaskowiec na jogurcie"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 66
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8935
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 139
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 35
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 291
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2930
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 66
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8935
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 139
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 35
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 291
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2930
Składniki
Z cytryny wyciśnij sok. Wlej go do jajek, wymieszaj z cukrem oraz cukrem waniliowym, olejem i jogurtem. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami domieszaj do płynnych składników z cukrem. Szybko wymieszaj mikserem, połącz z jabłkiem. Podłużną foremkę do keksów posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Napełnij przygotowanym ciastem.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz około godziny, do tzw. suchego patyczka. Ewentualnie ok. 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił.
Ciasto wyjmij z foremki, przełóż na kratkę kuchenną do wystudzenia. Oprósz cukrem pudrem. Serwuj np. z konfiturą.Źródło: Naj