Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pączki z malinową nutką"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 109
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1924
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 109
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1924
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Drożdże wkrusz do kubeczka. Rozetrzyj je z łyżką cukru. Dodaj tyle mąki i ciepłego mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem na ok. 20 minut. W tym czasie pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Do dołeczka wsyp szczyptę soli. Żółtka utrzyj z resztą cukru na puszystą masę. Dodaj do składników w miseczce. Dołóż wyrośnięty zaczyn oraz likier. Zagnieć ciasto, powoli wlewając resztę ciepłego mleka. Kiedy ciasto zacznie odstawać od rąk i ścianek miseczki, przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Konfiturę wymieszaj z migdałami.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 14 równych porcji. Z każdej uformuj placuszek. Nałóż na nie po porcji konfitury malinowej z migdałami. Mocno zlep brzegi. Uformuj zgrabne kule. Pączki odłóż na kolejne 30 minut, aby ciasto jeszcze raz ładnie wyrosło.
W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Włóż do niego partiami pączki. Smaż ok. 10 minut, aż ładnie się zezłocą z obu stron. Potem ciastka wyjmij łyżką cedzakową, przełóż na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Odłóż, by lekko przestygły.
Utrzyj 20 dag cukru pudru z sokiem cytrynowym i syropem z malin. Połowę pączków posmaruj różowym lukrem. Pozostałe ciastka oprósz resztą cukru pudru.
ok. 1 godziny. Wyrastanie ok. 1 godziny i 20 minut. 1 sztuka ok. 310 kcal.Źródło: Tina