Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Owocowe trójkąty z kruszonką"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 1,20 zł
Masło lub margarynę roztapiamy w rondelku. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny i szczyptę soli, mieszamy. Wlewamy ciepły tłuszcz i mikserem na niskich obrotach wyrabiamy ciasto, aż dokładnie się połączą.
Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną połówką wykładamy prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodajemy łyżkę mąki, wyrabiamy, a następnie przygotowujemy z niego grubą kruszonkę. Wstawiamy na kilka minut do lodówki.
Powidłami śliwkowymi lub wiśniowymi smarujemy równo ciasto rozłożone na blasze. Posypujemy równomiernie kruszonką i pieczemy 25–30 minut w 200oC.
Ostudzone ciasto kroimy na duże trójkąty, które możemy przechowywać nawet kilka dni w metalowych puszkach lub zawinięte w folię aluminiową.
Wartość odżywcza porcji 380 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 51 gŹródło: Rewia