Oponki serowe

Oponki serowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dragonik7
Karnawałowe pyszności i wspomnienia z dzieciństwa

Składniki

  • 750 g mąki + ew do podsypania
  • 500 g twarogu półtłustego (może być mielony )
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • tłuszcz do smażenia ( smalec)
  • kieliszek spirytusu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. szystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto - do momentu aż nie będzie się ono kleić do rąk ( w razie potrzeby dodajemy nieco więcej mąki)

  2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 1-1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, a następnie na ich środku kieliszkiem wykrawamy środek. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki.

  3. W szerokim garnku roztapiamy smalec (do zimnego dodajemy spirytus aby oponki nie chłonęły nam tłuszczu) i dobrze go rozgrzewamy.

  4. Wrzucamy oponki i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy z tłuszczu np. na ręcznikach papierowych. Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 08 stycznia 2018
Ulala, kolejne pyszności z serem :D
No i jak tu do dzieciństwa nie wracać ;)
dragonik7 08 stycznia 2018
wspomnienia z dzieciństwa to piękno naszego życia... a jeśli ma to być jeszcze słodkie piękno więc nie... Czytaj całość »
wspomnienia z dzieciństwa to piękno naszego życia... a jeśli ma to być jeszcze słodkie piękno więc nie można sobie odmawiać ;-)
Maudie 08 stycznia 2018
Częstuję się jedną oponką :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 750 g mąki + ew do podsypania
  • 500 g twarogu półtłustego (może być mielony )
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • tłuszcz do smażenia ( smalec)
  • kieliszek spirytusu
  • cukier puder do posypania
Składniki