omlet z serkiem waniliowym i musem truskawkowym

omlet z serkiem waniliowym i musem truskawkowym
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
delikatny przepyszny deser, słodki, prosty, lekki

Składniki

  • jajka, 4 sz
  • mąka, 3 łyżeczki
  • truskawki - mogą być mrożone, kilkanaście sztuk
  • szczypta cukru do musu truskawkowego
  • serek Danio waniliowy, 1 szt
  • masło, 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy mus: truskawki mielimy na jednolitą masę i dodajemy do nich trochę cukru. Jeśli mammy truskawki mrożone, podgrzewamy na niewielkim ogniu.

  2. Oddzielamy białko od żółtka. Z białek ubijamy pianę na sztywno (dodajemy szczyptę soli).

  3. Żółtka ucieramy z mąką na jednolitą masę. Do ubitej piany dodajemy masę z żółtka i mąki. Mieszamy delikatnie łyżką.

  4. Na rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła i 1/2 ilości ciasta. Łyżką równomiernie rozprowadzamy grubą warstwę ciasta. Kiedy od spodu omlet zaczyna być rumiany, pomagając sobie nożem zwijamy go w rulon jak naleśnika.

  5. Po usmażeniu omlet dekorujemy serkiem waniliowym i polewamy musem truskawkowym. Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

misis188 23 lutego 2010
Poproszę na wynos:) Aż ślinka cieknie:)
Margareth 07 lutego 2013
wygląda przepysznie ,muszę go wypróbowac :)
Składniki
  • jajka, 4 sz
  • mąka, 3 łyżeczki
  • truskawki - mogą być mrożone, kilkanaście sztuk
  • szczypta cukru do musu truskawkowego
  • serek Danio waniliowy, 1 szt
  • masło, 1 łyżeczka
Składniki