Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Miodowy przekładaniec z kremem budyniowym"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 158
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 85
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 412
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19579
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 158
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 85
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 412
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19579
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem i sodą oczyszczoną. Dodaj kawałki zimnego tłuszczu, posiekaj aż powstaną grudki. Następnie dodaj jajka oraz miód, szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Podziel je na 5 równych kawałków, każdy owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, spód wylep pierwszym kawałkiem ciasta. Piecz 13-15 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiecz pozostałe kawałki ciasta.
Przygotuj krem. Do rondelka wlej 2 szklanki mleka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj żółtka, obie mąki, wymieszaj mikserem, by nie było grudek.
Masę żółtkową wlej do gotującego się mleka. Mieszając gotuj kilka minut, aż powstanie gęsty budyń. Wystudź. Do miski włóż miękkie masło, utrzyj mikserem na puch. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj po 1 łyżce budyniu.
Cztery kawałki ciasta posmaruj kremem. Ułóż jeden na drugim, przykryj piątym kawałkiem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut, porcja: 570 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie