Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mince pie (świąteczne babeczki)"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20235
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 144
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2076
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 727
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20235
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 144
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2076
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 727
Składniki
Przygotuj nadzienie. Do garnka wlej wino, dodaj cukier i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj żurawinę lub starte jabłko, chwilkę gotuj. Następnie dodaj przyprawy i bakalie oraz skórkę i sok z mandarynki. Gotuj około 20 min, aż owoce się rozpadną i wchłoną cały płyn.
Lekko przestudź, dodaj brandy lub rum, po kilka kropli aromatu migdałowego i waniliowego oraz miód. Wszystko dobrze wymieszaj. Nadzienie możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 2 tygodni lub zamrozić.
Do miski przesiej mąkę, dodaj smalec oraz masło i połącz ze sobą, rozcierając je palcami (jak kruszonkę). Włóż na około 20 minut do zamrażalnika. Sok z pomarańczy wymieszaj z solą i odstaw do lodówki. Zawartość miski połącz z sokiem, dodaj dwie łyżki lodowatej wody i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godz.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm i wytnij około 40 kółek. Formy na babeczki (lub formę do muffinek) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W każdą foremkę lekko wciskaj kółka z ciasta, nałóż po czubatej łyżeczce nadzienia i przykryj pozostałymi kółeczkami ciasta.
Piecz 10-15 minut w temperaturze 200°C. Wystudź i oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 200 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie