Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5212
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4987
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 46
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 214
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5212
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4987
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 46
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 214
Składniki
Masło stop, odstaw do wystudzenia. Mąkę wraz z cukrem wsyp do miski. Dołóż migdały, masło, jajko oraz oliwę. Dodaj kilka kropel barwnika. Zagnieć ciasto, owiń je folią, włóż na noc do lodówki.
Następnego dnia do ciasta dodaj proszek do pieczenia wymieszany z odrobiną letniej wody. Jeszcze raz dokładnie wyrób ciasto. Blachy wyłóż papierem do pieczenia. Odrywaj kawałki ciasta wielkości włoskiego orzecha. Uformuj z nich kuleczki, a następnie ułóż na przygotowanych blachach.
W każdym ciastku palcem zrób mały dołeczek. Ciastka piecz po ok. 25 minut w temp. 170 st. Polewy stop, kiedy ponownie zaczną gęstnieć, wciśnij we wgłębienia w ciastkach po porcji polewy. Wyciągnij czubki.Źródło: Tina