Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 57
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 277
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 57
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 277
Składniki
Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko, skórkę pomarańczową i mieszamy, aż się połączą. Powstałą masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy wkładamy na przemian jasną i kakaową masę. Pieczemy ok. 60 minut w 180oC.
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia i przygotowujemy lukier. Cukier puder ucieramy na gładko z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i 4 łyżkami wody. Pod koniec dodajemy odrobinę żółtego barwnika spożywczego i energicznie mieszamy, aby połączył się z lukrem, nie zostawiając smug.
Lukrem pokrywamy wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni, najlepiej drewnianą szpachelką. Ciasto kroimy bardzo ostrym nożem na 12 kwadratów.Źródło: Rewia