Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 132
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 81
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 132
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 81
Składniki
Robię masę. Dzień wcześniej mak zalewam wrzątkiem. Odstawiam, by napęczniał.
Następnego dnia osączam go na sicie i mielę dwa razy. Mleko podgrzewam z cukrem i wlewam do maku. Mieszam. Dodaję jajka, powidła, bułkę tartą i proszek do pieczenia oraz sparzone rodzynki. Mieszam.
Przygotowuję ciasto. Wszystkie składnik łączę (maka, cukier, margaryna, jaja, cukier waniliowy, proszek do pieczenia), zagniatam i formuję kulę, wkładam do lodówki na 1 godzinę.
2/3 schłodzonego ciasta rozwałkowuję. Wylepiam nim formę. Masę makową wykładam na spód i wyrównuje.
Z reszty rozwałkowanego ciasta wycinam foremkę do ciasteczek wzory gwiazdek i układam je na wierzchu masy makowej. Piekę godzinę w 170 st. C.