Lody waniliowe

Lody waniliowe
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Prawdziwe lody z wanilią przygotowane bez maszyny i mieszania w czasie zamrażania. Kremowy smak i konsystencję zawdzięczają dodanym żółtkom i śmietanie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Śmietanę 30% wlać do rondla, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ziarenka wyjąć z przekrojonych wzdłuż lasek wanilii tępą stroną noża.

  2. Żółtka utrzeć do białości z mlekiem skondensowanym, pod koniec dodając cienką stróżką gorącą śmietanę z wanilią. U mnie lody mają czarne kropeczki z wanilii, co dodaje im uroku i świadczy o tym, że była użyta prawdziwa wanilia. Jeśli chcemy, aby lody były bez kropeczek, należy zagotowaną śmietanę przecedzić przez gęste sitko.

  3. Masę przelać do rondla, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa stanie się gęsta i puszysta (nie gotować). Masę odstawić do całkowitego wystudzenia.

  4. Ubić śmietanę 36% i delikatnie wmieszać ją do wystudzonej masy.
    Powstały krem przełożyć do pojemnika i zamrażać co najmniej przez 6 godzin. Podczas zamrażania masy lodowej nie trzeba mieszać.

Składniki
Składniki