Lodowiec borówkowy

Lodowiec borówkowy
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Sernik na zimno jest wymarzonym i orzeźwiającym deserem na upalne dni. Uwielbiają go dorośli i dzieci, polecam.

Składniki

Przygotowanie

  1. Tortownica 15-16 cm wyłożona folią przezroczystą.
    Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, ostudzić.
    Serek wyjąć z lodówki by osiągnął temperaturę zbliżoną do pokojowej.
    Dwie trzy łyżki ostudzonej galaretki wymieszać z serkiem i połączyć z resztą galaretki, dokładnie wymieszać.
    Na środku tortownicy kładziemy 1 biszkopt, wkładamy kilka mniejszych borówek, przykrywamy je nachodzącymi na siebie biszkoptami rozłożonymi wzdłuż boku.
    Równomiernie rozsypujemy większość borówek, polewamy około 1/3 masy serowej.
    Wlewamy do momentu kiedy biszkopty zaczną się podnosić.

  2. Tortownicę wstawiamy na kilkanaście, kilkadziesiąt minut, do zamrażalnika , aby masa się lekko zwarła.
    Pozostałą masę trzymamy w ciepłym pomieszczeniu.
    Potem wykładamy resztę masy, wyrównujemy, wierzch ozdabiamy borówkami.

  3. Ciasto wstawiamy do zamrażalnika na około 1 godzinę, lub lodówki na około 2 godziny.

Komentarze do przepisu (13)

babcitereskiciasta 09 lipca 2018
Elu, co za pyszny deserek.:)
SlodkoSlodka83 09 lipca 2018
Pyszności,lodowiec zawsze pycha :-)
konhambos 10 lipca 2018
Uwielbia! Ten jest piekny i ma faktycznie kolor lodowca :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki