Tortownica 15-16 cm wyłożona folią przezroczystą.
Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, ostudzić.
Serek wyjąć z lodówki by osiągnął temperaturę zbliżoną do pokojowej.
Dwie trzy łyżki ostudzonej galaretki wymieszać z serkiem i połączyć z resztą galaretki, dokładnie wymieszać.
Na środku tortownicy kładziemy 1 biszkopt, wkładamy kilka mniejszych borówek, przykrywamy je nachodzącymi na siebie biszkoptami rozłożonymi wzdłuż boku.
Równomiernie rozsypujemy większość borówek, polewamy około 1/3 masy serowej.
Wlewamy do momentu kiedy biszkopty zaczną się podnosić.
Tortownicę wstawiamy na kilkanaście, kilkadziesiąt minut, do zamrażalnika , aby masa się lekko zwarła.
Pozostałą masę trzymamy w ciepłym pomieszczeniu.
Potem wykładamy resztę masy, wyrównujemy, wierzch ozdabiamy borówkami.
Ciasto wstawiamy do zamrażalnika na około 1 godzinę, lub lodówki na około 2 godziny.
Komentarze do przepisu (13)
*Przejdziesz do wersji klasycznej