Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łódeczki ziemniaczane z jajkiem, serem i skwarkami"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5224
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4995
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 59
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 229
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5224
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4995
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 59
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 229
Składniki
Szoruję ziemniaki, płuczę je, wrzucam do garnka z posolonym wrzątkiem i gotuję 15-20 minut. Odlewam, studzę, a potem przekrawam wzdłuż na połówki. Z każdej połówki łyżeczką wydrążam część miąższu.
Jajka wbijam do miseczki, rozkłócam. Dodaję starty na tarce o małych oczkach żółty ser oraz 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dosypuję prażoną cebulkę. Masę doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ziemniaczane łódeczki układam na blasze. Do środka wlewam masę jajeczną. Posypuję pokrojonym w kostkę boczkiem. Zapiekam ok. 15 minut w temp. 180 st.
Śmietanę mieszam z pozostałym przeciś niętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem do smaku. Posypuję szczypiorkiem. Podaję do upieczonych ziemniaków.Źródło: 100 rad