Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na pewno każdy z nas pamięta lizaki przygotowywane w domu, Lizaki z cukru przygotowane w domowych warunkach są bardzo smaczne. Pamiętam jak tata robił malc (karmel z cukru ) i rozlewał na przykrywki od garnków i z tego wychodziły pyszne lizaki. Tak samo w karmelu obtaczaliśmy jabłka są przepyszne.
garnek łyżka, przykrywki, talerzyki, patyczki do szaszłyków
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 54
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 96
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 54
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 96
Składniki
Do niedużego rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, mieszamy podgrzewając na małym płomieniu ognia , dodajemy sok z cytryny ( nie koniecznie ) nagrzewamy do wrzenia cały czas mieszając i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru i zmiany koloru cukru na kolor karmelu. Przykrywki lub talerzyki natłuszczamy olejem. Następnie otrzymaną masę rozlewamy na przygotowane , natłuszczone naczynia wkładamy drewniane wykałaczki do szaszłyków i odkładamy lizaki do całkowitego zastygnięcia. Rada; Cukier na ogniu podczas rozpuszczania można potrzymać trochę dłużej wtedy wyjdzie nam więcej nasycony brązowy kolor. Tym samym sposobem możemy w karmelu obtoczyć jabłka i odłożyć do stężenia, otrzymamy wtedy również pyszny smakołyk.
Jabłka w karmelu.
Przygotowanie lizaków.