Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche tarteletki z masą czekoladową"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 163
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 22
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 93
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 427
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19583
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 163
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 22
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 93
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 427
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19583
Składniki
Spody: mąkę wymieszaj z migdałami i cukrem. Dołóż masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię, włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto podziel na 12 porcji. Każdą rozwałkuj na cienki krążek. Foremki do tarteletek posmaruj tłuszczem. Wylep krążkami ciasta. Spody przykryj kawałkami pergaminu oraz suchymi ziarenkami fasoli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 12 minut. Spody wyjmij z piekarnika i usuń pergamin oraz fasolę. Odłóż do wystudzenia.
Przygotuj masę do tarteletek: pomarańczę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Z owocu obierz skórkę, formując spiralkę. Włóż ją do śmietany. Dodaj cukier oraz masło, zagotuj. Czekoladę drobno posiekaj. Z pomarańczowej śmietany wyjmij skórkę pomarańczową. Wrzuć czekoladę, mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
Przestudź. Włóż do lodówki na ok. 30 minut. Kiedy masa czekoladowa zacznie gęstnieć, nałóż ją do spodów. Ciastka schładzaj godzinę. Przed podaniem tarteletki udekoruj.Źródło: Tina