Kruche ciasto z borówkami i pianką

Kruche ciasto z borówkami i pianką
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Kruche ciasto z borówkami i pianką

Składniki

  • (tortownica 24 cm)
  • (szklanka 250 ml)
  • Ciasto:
  • Mąka krupczatka 450 g
  • Masło 250 g
  • Żółtka 5
  • Cukier puder 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia łyżeczka
  • Beza:
  • Białka 5
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Mąka ziemniaczana łyżka
  • Owoce:
  • Borówki 500 g
  • Mąka ziemniaczana łyżeczka płaska

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą w proporcji 1/3 i 2/3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.

    Większy kawałek ciasta rozłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

    W tym czasie ubić białka na sztywną pianą. Do ubitych białek dodawać cukier łyżka po łyżce i po każdym dodaniu partii cukru miksować ok 20 sekund. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.

    Na podpieczony spód przełożyć borówki wymieszane z mąką. Na borówki przekładamy ubitą pianę. Na koniec na pianę ścieramy na tarce mniejszy kawałek kruchego ciasta.

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 150 stopni. Kroić po całkowitym przestudzeniu. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 20 sierpnia
Apetycznie wygląda;)
Składniki
  • (tortownica 24 cm)
  • (szklanka 250 ml)
  • Ciasto:
  • Mąka krupczatka 450 g
  • Masło 250 g
  • Żółtka 5
  • Cukier puder 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia łyżeczka
  • Beza:
  • Białka 5
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Mąka ziemniaczana łyżka
  • Owoce:
  • Borówki 500 g
  • Mąka ziemniaczana łyżeczka płaska
Składniki