Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Korzenne pierniczki z lukrem"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Składniki
Miód wlej do rondla, dodaj smalec i cukier. Dołóż sproszkowane lub utłuczone przyprawy. Podgrzewaj, mieszając, aż się połączą. Ostudź.
Połącz masę z wsypywaną partiami przesianą mąką z solą. Dodaj jajka, sodę rozpuszczoną w mleku i zagnieć. Ciasto powinno być kleiste. Przełóż do dużej misy, zakryj ściereczką, owiń folią i ustaw w chłodzie na min. 2-3 dni (ciasto może dojrzewać nawet 2 tyg.).
Porcjami rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm. Wytnij różne pierniczki, zrób otworki, ułóż na blasze na papierze do pieczenia. Piecz w 180°C i ok. 10-15 min. Udekoruj lukrem, cukierkami itp.
Jeśli pierniczki będziesz przechowywać dłużej, nie ozdabiaj ich od razu po upieczeniu. Zrób to tuż przed świętami.Źródło: Świat kobiety