Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kopiec z jagodami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24474
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24474
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno z 4 łyżkami wody oraz szczyptą soli. Dalej ubijając, dodaj cukier (2 łyżki odłóż) i żółtka. Wmieszaj mąkę, proszek budyniowy, 2 łyżki kakao oraz proszek do pieczenia.
Spód tortownicy wyłóż pergaminem. Wlej masę biszkoptową, wyrównaj wierzch. Piecz 20-25 minut w temp. 180 st. Biszkopt pozostaw w formie na 10 minut, wyjmij i ostudź.
Kremówkę ubij na sztywno z resztą cukru oraz cukrem waniliowym i zagęszczaczem do bitej śmietany. Jagody przebierz, opłucz i osusz. Wmieszaj delikatnie do masy śmietanowej.
Ostudzony biszkopt włóż do miski, obetnij wystające brzegi i bardzo drobno je pokrusz lub zmiksuj. Na biszkoptowy placek wyłóż masę śmietanową z jagodami. Miskę wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij deser na talerz (do góry dnem). Obsyp pokruszonym biszkoptem.
Czas przygotowania ok. 50 min; porcja – 320 kcal, cena 1,30 zł