Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kompot na żurawinie"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5213
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4988
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 47
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 221
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5213
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4988
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 47
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 221
Składniki
Dzień przed Wigilią przebierz i opłucz starannie pod bieżącą wodą suszone jabłka, morele, wędzone śliwki oraz gruszki. Wszystkie owoce umieść razem w dużym naczyniu (np. garnku). Dodaj garść suszonej żurawiny. Owoce zalej 3 litrami wrzącej wody i odstaw do następnego dnia.
Po tym czasie odlej 2 szklanki wody, w któ rej moczyły się suszone owoce. Zagotuj ją w rondlu z dodatkiem skórki ściętej ze sparzonej pomarańczy, kory cynamonu i goździków. Gotuj razem 10 minut.
Po upływie tego czasu aromatyczny wywar przelej przez sito, aby usunąć wszystkie przyprawy. Wlej do garnka z zalanymi wodą owocami. Całość zagotuj. Dopraw do smaku sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny oraz naturalnym miodem (ewentualnie cukrem trzcinowym).
Gotowy kompot zdejmij z ognia. Podawaj na stół wigilijny mocno schłodzony, w dzbanku lub dużej misie.
10 porcji, czas ok. 20 min; porcja – 140 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety