Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kolorowe makaroniki"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 473
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24407
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 473
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24407
Składniki
Zmielone drobno migdały wsyp do miski. Dodaj cukier puder, wymieszaj. 18 dag cukru kryształu wsyp do rondelka. Wlej 50 ml wody. Ugotuj gęsty syrop (na tzw. nitkę).
Białka podziel na pół. Jedną część ubij razem z pozostałym cukrem kryształem (2 dag) na puszystą pianę. Dalej ubijając, stopniowo dolewaj syrop cukrowy. Ubijaj energicznie, aż masa będzie gęsta.
Pozostałe białka również ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodawaj cukier puder z migdałami. Na koniec obydwie masy połącz, wymieszaj. Jeśli chcesz, część piany zabarw na zielono.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj na pokrytą pergaminem blachę małe makaroniki. Odstaw na kilka minut, a następnie piecz 14-15 minut w temperaturze 140 st. Ostudź.
Kremówkę zagrzej z rozciętą wanilią, wrzuć kawałki czekolady, rozpuść. Masę ostudź i ubij. Przekładaj makaroniki.
czas ok. 60 min; porcja – 210 kcal cena 90 grŹródło: Świat kobiety