Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kokosowy piegusek z jagodami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 487
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24461
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 487
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24461
Składniki
Spód: wiórki kokosowe drobno zmiel w młynku do orzechów. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj wiórki i cukier. Dołóż zimne masło pokrojone na kawałeczki. Wbij jajko. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Owiń ją folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotuj masę: jagody opłucz na sitku, osącz i osusz na ściereczce. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij do niej jajka. Potem porcjami domieszaj twaróg, a następnie kwaśną śmietanę oraz śmietanę kremówkę.
Wsyp kaszkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Dolej likier. Jagody oprósz mąką, dodaj do masy serowej. Dokładnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem. Spód i brzeg wylep schłodzonym kruchym ciastem.
Na cieście rozsmaruj masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz przez godzinę. Ew. na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem pergaminu, by wierzch sernika zbytnio się nie przyrumienił. Ciasto udekoruj np. rozetkami bitej śmietany i jagodami.
ok. 1 godziny i 45 minut , 1 porcja 370 kcalŹródło: Tina