Klasyczne ciasto z morelami

Klasyczne ciasto z morelami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Klasyczne ciasto z morelami jest mięciutkie, pachnące i bardzo smaczne. I takie łatwe do upieczenia, nawet z dziećmi. Gorąco polecam.

Składniki

  • 500 g moreli
  • 150 g masła miękkiego
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 280 g mąki
  • 1 proszek do pieczenia= 16 g
  • 2-3 łyżki mleka

Przygotowanie

  1. Foremkę o średnicy 22- 24 cm wyłożyć papierem, brzegi nasmarować tłuszczem. Owoce umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.

  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Po kolei dodawać jajka ciągle ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta, dolać 2-3 łyżki mleka i wsypać szczyptę soli. Wymieszać delikatnie i przełożyć do przygotowanej tortownicy. Wygładzić łopatką lub łyżką zmoczoną w wodzie. Połówki moreli rozłożyć na cieście i lekko docisnąć.

  3. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut. Ostudzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (20)

Docherro 16 lipca
Piękne i niezwykle smaczne ciacho:)
KORAL 16 lipca
Fajne, lubię takie proste i smaczne ciasta :)
fafiatko 16 lipca
Pysznosci! Sezon na morele w pelni!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g moreli
  • 150 g masła miękkiego
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 280 g mąki
  • 1 proszek do pieczenia= 16 g
  • 2-3 łyżki mleka
Składniki