Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na keks bezglutenowy, nie jest to łatwy wypiek, ale warto się natrudzić. Osoby na diecie bezglutenowej też mogą cieszyć się tym wspaniałym ciastem. Polecam serdecznie :-)
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 348
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 348
Składniki
1. Masło z cukrem ucieramy w mikserze na średnich obrotach. 2. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. 3. Mąki mieszamy w misce wraz z proszkiem do pieczenia. 4. Cały czas miksując stopniowo wsypujemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. 5. Do bakalii dodajemy 1 łyżkę zmieszanych mąk i mieszamy. 6. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, następnie 1/3 ubitej piany dodajemy do zmiksowanej masy, delikatnie mieszamy, dodajemy bakalie, mieszamy, dodajemy pozostałą część piany, mieszamy. 7. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy np. mąką z ziaren amarantusa, następnie przekładamy ciasto, nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 8. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka. Upieczone pozostawiamy do przestudzenia, następnie wyciągamy z formy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)