Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kanapkowe krokodyle"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 487
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24464
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 487
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24464
Składniki
Serek kanapkowy (najlepiej naturalny lub śmietankowy) przełóż do miseczki. Jajka umyj, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo (8-10 minut).
Ugotowane jajka odlej, przestudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek. Białka i żółtka rozetrzyj widelcem lub bardzo drobno posiekaj.
Pomidor ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, przekrój i usuń gniazdo nasienne. Miąższ posiekaj lub zmiksuj, odciskając nadmiar soku. Dodaj do serka, wymieszaj.
Do miseczki dołóż posiekane jajka na twardo oraz 1-2 łyżki majonezu. Rozetrzyj całość na gładką pastę lub zmiksuj. Dopraw do smaku odrobiną soli oraz pieprzu.
Paluchy z ziarnami (lub kawałki bagietki) przekrój wzdłuż na połówki, posmaruj przygotowaną pastą (odrobinę odłóż) i złóż tak, by powstały z nich krokodyle.
Ogórek wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką. Pokrój go w grubsze plasterki. Umieść je tak, by imitowały łapy krokodyli. Z posiekanej papryki zrób ostre zęby, z groszku oczy, a z natki – ogon. Odłożoną pastę przełóż do szprycy i wyciśnij na grzbiecie wzór. Posyp go posiekaną natką.
Czas ok. 25 min; porcja – 390 kcal, cena 3,50 zł.Źródło: Świat kobiety