1. Mleko pasteryzowane ogrzać do temp. 40-45 st. C
2. Dodać szczepionki termofilne jogurtowe bezpośrednio do mleka lub dodać inny przekwaszony jogurt.
3. Inkubacja w 42-45 st. C (optym. 44 st. C – jogurtownice utrzymują taką temperaturę) przez ok. 4 godz. Jeżeli chcemy użyć piekarnika – to trzeba go ustawić na temperaturę nie przekraczającą 50 st. C. Nagrzewam wtedy mleko przez ok. 20 min., wyłączam piekarnik, gdy ostygnie znów włączam na ok. 20 min., wyłączam i zostawiam na noc. Rano jogurt jest gotowy i wkładam go do lodówki.
Gotowy jogurt ma zwartą jednolitą konsystencję i „błyszczącą” powierzchnię.
Jeżeli chcecie otrzymać jogurt grecki (bardzo sztywny do jedzenia łyżeczką) trzeba kupić odpowiednią szczepionkę (jogurty łyżeczkowe, jogurt grecki).
Komentarze do przepisu (2)