Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jednymi z najstarszych na świecie produktów mleczarskich są napoje fermentowane (jogurt, kefir, kwaśne mleko). Produkuje się je nie tylko z mleka krowiego ale także z koziego, owczego czy klaczy. Dawniej mleko pozostawiano do samoistnego kwaśnięcia, ale dzisiaj ze względów bezpieczeństwa produkuje się je z mleka pasteryzowanego. Można także użyć mleka UHT. Jeżeli chcemy otrzymać dobrej jakości jogurt o odpowiedniej gęstej konsystencji trzeba użyć szczepionek jogurtowych (na jogurt naturalny lub grecki lub z probiotykami). Bardziej amatorskim sposobem jest zakwaszenie mleka innym (najlepiej przekwaszonym) jogurtem naturalnym (czystym bez dodatków). Do produkcji jogurtu w domu świetnie sprawdzą się jogurtownice, ale można go także zrobić w piekarniku, w termosie, na kaloryferze lub ciepłym parapecie okiennym (od strony południowej). Zasada jest tylko jedna – mleko musi być ciepłe – temperatura 40-45 st. C.
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 116
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 477
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1572
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 347
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 116
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 477
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1572
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 347
Składniki
1. Mleko pasteryzowane ogrzać do temp. 40-45 st. C 2. Dodać szczepionki termofilne jogurtowe bezpośrednio do mleka lub dodać inny przekwaszony jogurt. 3. Inkubacja w 42-45 st. C (optym. 44 st. C – jogurtownice utrzymują taką temperaturę) przez ok. 4 godz. Jeżeli chcemy użyć piekarnika – to trzeba go ustawić na temperaturę nie przekraczającą 50 st. C. Nagrzewam wtedy mleko przez ok. 20 min., wyłączam piekarnik, gdy ostygnie znów włączam na ok. 20 min., wyłączam i zostawiam na noc. Rano jogurt jest gotowy i wkładam go do lodówki.
Gotowy jogurt ma zwartą jednolitą konsystencję i „błyszczącą” powierzchnię. Jeżeli chcecie otrzymać jogurt grecki (bardzo sztywny do jedzenia łyżeczką) trzeba kupić odpowiednią szczepionkę (jogurty łyżeczkowe, jogurt grecki).