Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jagodowe rulony z migdałami"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5217
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4989
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 51
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 223
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5217
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4989
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 51
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 223
Składniki
Podgrzej mleko. Dodaj masło, podgrzewaj, aż tłuszcz się roztopi. Odstaw, aby mleko przestygło. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, pokruszone drożdże i szczyptę soli. Przemieszaj, wbij jajko. Wlej ciepłe mleko.
Rękoma wyrób ciasto (powinno być lśniące i odstawać od ręki). Nakryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 min, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych i drobno posiekaj. Jagody przebierz, opłucz, osusz i lekko rozgnieć w misce widelcem. Dodaj do nich gruszki, sok z cytryny oraz dżem z czarnych porzeczek. Wymieszaj (ew. dodaj cukier).
Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Równomiernie posyp migdałami (możesz je zastąpić mielonymi orzechami włoskimi albo laskowymi). Na tym rozsmaruj owocowe nadzienie. Delikatnie zwiń rulon, zaczynając od dłuższego boku placka.
Roladę potnij ostrym nożem na 15 porcji. Ułóż je płasko na blaszce przykrytej pergaminem (zachowaj odstępy, bo bułeczki urosną podczas pieczenia). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz na złoto, ok. 20 min.Źródło: Tina